Terug
30.06.2022

De hond mee op motorhomevakantie

De ideale combinatie van ontspanning, natuur en lange wandelingen.

Het was lente. Tijd voor mij en mijn 3 honden om de motorhome in te pakken en te vertrekken met onze Sun Living S 70SP. Voor mij de ideale combinatie: de motorhome, de honden, ontspanning, ontdekken, natuur, wandelen … de ultieme hond-vriendelijke vakantie.

Natuurlijk vereist het meenemen van de honden een ietwat andere organisatie en uitvoering van de reis, maar dat heb ik er graag voor over. Mijn honden gaan mee op reis en ja, dat kost soms iets meer tijd en is soms wat onhandig, maar het plezier dat we samen beleven maakt dat meer dan waard.

De grote garage achterin de Sun Living S 70SP heb ik veranderd in een hond-vriendelijk verblijf. Daarnaast is er nog genoeg ruimte over voor opslag van mijn eigen spullen. Ik reis echter vooral alleen en gebruik de ruimte daarom vrijwel nooit volledig. Desalniettemin, blijft de ruimte me iedere keer weer verbazen. En dat op een lengte van slechts 7 m.

De perfecte camperplaats nabij Straatsburg.

Goed, onze reis: Ik begon met een hoogtepunt - de stadstour in Straatsburg. De nacht ervoor besteedden we net buiten de stad op een camping midden in het bos. Bij het uitzoeken van de camping kijk ik natuurlijk altijd of honden zijn toegestaan en of er op z'n minst goede mogelijkheden om te wandelen. Ik geef daar graag wat luxe voor op omdat ik het belangrijk vindt dat mijn honden voldoende beweging krijgen, zeker voordat ik een stad ga bezoeken. Onze plek was perfect. Precies aan de rand van het bos met geweldige wandelpaden en toch slechts 9 km vanaf het centrum van Straatsburg.

In Straatsburg zelf parkeerde ik de motorhome op een parkeerplaats bij de Noordelijke Begraafplaats vanwaar je het centrum gemakkelijk via openbaar vervoer bereikt. Straatsburg is een levendige stad met enkele mooie bezienswaardigheden. Naast de wijk “La petite France” met zijn traditionele half-houten huizen, smalle straatjes en vele café's en restaurants, vond ik de kathedraal en de parlementswijk echte aanraders. De river Ill meandert door de hele stad waardoor de stad een bijzondere charme krijgt.

Na het stadsbezoek riep de natuur ons en reden we langs de Elzasnwijnroute, ook wel “Route des Vins” genaamd. Een route van 170 km dwars door het wijngebied van de Elzas, één van de oudste toeristische routes in Frankrijk. Het landschap is echt geweldig: wijngaarden, wijnboerderijen, pittoreske dorpjes en weelderige groene weiden schilderen zich af tegen de bergen van de Vogezen op de achtergrond.

De route is zeer geschikt om te rijden met de motorhome en de Sun Living S 70SP was dan ook helemaal in z'n element. We reden op het gemak van dorp naar dorp, stopten waar we wilden en slenterden door gehuchten, onderweg genieten van de Elzas flair. Het zicht op de wijngaarden en het mooie wijdse gebied werkte zeer ontspannend. Een genot om doorheen te rijden. Er is een breed aanbod aan campings en motorhomeplaatsen waar je ook wijn kunt proeven en daarna kunt genieten van de avond. Heerlijk om je eigen huis, waar je op het gemak en comfortabel in kunt genieten, bij je te hebben. Volgens mij zien de honden de motorhome ook als tweede huis. Ze zijn zo ontspannen. 

Langs de wijnroute liggen de steden Obernai, Dammbach La Ville, Ribeauville en Kintzheim. Uiteraard bezochten we die ook. In Obernai overnachtten we in een wijngaard op een parkeerplaats en in Kintzheim bij een vogelpark. Beiden zijn geen officiële motorhomeplaatsen maar overnachten is ook niet verboden. De wandelmogelijkheden waren ideaal in beide gevallen en de honden genoten van deze stops! Dankzij het zonnepaneel, de omvormer en de woonaccu is de Sun Living voor een aantal dagen zelf-voorzienend. Een heel groot voordeel als je het mij vraagt. De meeste camperaars kennen en houden van deze vrijheid, onafhankelijkheid en flexibiliteit.

Zo hoort het te zijn. De honden midden in de natuur.

Natuurlijk zorg ik er altijd voor dat niemand last van ons heeft. Niet van mijn aanwezigheid, de motorhome en niet van mijn honden. We laten geen afval achter, vestigen de aandacht niet op ons en houden ons aan de lokale regelgeving. Omdat ik meerdere honden bezit, is dit zeer belangrijk voor mij.

Prachtige, ontspannende uitzichten zijn inbegrepen in de reis.

Via de Franse wijnroute vervolgden we onze reis naar de Vogezen. Ik koos de beroemde “Route de Cretes"; één van de meest indrukwekkende bergroutes in Frankrijk. Langs de hoofd-bergkam in de Zuid-Vogezen op een hoogte van bijna 1200 m. met een lengte van 75 km. Ooit aangelegd door de Franse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog voor de toeleveringen van voorraden. Zelfs in April kan er nog sneeuw liggen dus ga je met een motorhome, doe dat dan tussen Mei en Oktober. 

Van de Col du Bonhomme in het Noorden via de Col de la Schlucht, Hohneck, Markstein, Grand Ballon en Cernay naar Thann in het Zuiden, vind je diverse WOI bezienswaardigheden en de hoogste top in de Vogezen, de Grand Ballon. Meestal liggen loof- en gemengde bossen langs de weg of zien we de prachtige beboste hellingen van de Vogezen, de Rijnvlakte en het Zwarte Woud aan de andere kant. Op heldere dagen kijk je zelfs tot aan de Zwitserse Alpen en de Mont Blanc. In het kort - een paradijs voor avontuurlijke camperaars. De route, die ook veelvuldig wordt gereden door motorliefhebbers en wielrenners, vereist enige rijvaardigheid maar is niet extreem moeilijk om te rijden.

Langs de route liggen diverse ruime parkeerplaatsen om even van het uitzicht te genieten, te wandelen, een rondje op de MTB te maken of een restaurant te bezoeken. In de winter kan je hier genieten van diverse wintersporten. Bovendien liggen er genoeg motorhomeplaatsen en campings langs de route dus je kunt er gerust een paar dagen vertoeven. Er bevinden zich twee mooie meren langs de route: Lac Blanc en Lac Noir, helaas zijn de parkeerplaatsen daar nogal beperkt.

De Route de Crete eindigt in Cernay, maar ik besloot een korter weg te nemen en reed naar Colmar. Colmar is de derde grote stad in de Elzas en ademt een zekere charme. Langs de geplaveide straten in de oude stad vind je half-houten huizen uit de Middeleeuwen en de Renaissance. “Klein Venetië” met de kanalen die door de stad kronkelen, maakt indruk. Nergens anders vind je een betere “tarte flambée”.

In Colmar zelf verbleef ik op Camping De I'Ill, direct aan de rivier. Met een fraai uitzicht. Zeker in de ochtend. Bij het openen van de verduistering bij het bed genoot ik van de idylle.

De zeer luidruchtige snelweg aan de andere kant van de rivier vormde wel een nadeel. Echter, het uitzicht, de zeer aardige campinghouders, het schone sanitair en de ruime weiden langs de rivier, maakten dat meer dan goed. De wandeling naar het centrum duurt net geen 30 minuten dus misschien is fietsen een beter idee. Helaas zijn de wandelmogelijkheden hier wat beperkt vanwege de locatie, voor 1 nacht met honden was het ok. Ik wilde hier echter niet langer blijven omdat het niet voldeed aan mijn wensenlijstje.

Vanuit Colmar, vertrokken ik en mijn “12 poten” richting Duitsland. Bestemming: de wijnroute daar en Rijnland-Palts.

3 paar trouwe hondenogen die je liefdevol aankijken. Onbetaalbaar.

Net over de grens stoppen we in Wissembourg om de motorhome vol te tanken en wat wijn mee te nemen. Het is elke keer weer fijn om te constateren hoe goed de motorhome voorzieningen in Frankrijk zijn. Het netwerk van motorhomeplaatsen en faciliteitenstations is erg uitgebreid. De Fransen houden van reizen met de motorhome. Het valt ook op dat je tijdens het rijden continue gegroet wordt door andere camperaars. Bovendien is er een enorme bereidheid om te helpen indien nodig. Voor mij een geruststellende gedachte.

Wissembourg.

Wissembourg is een leuk klein stadje waarvan het oude centrum met de wijk “Le Bruch” langs de stadswal en de Lauter, zeker de moeite waard is. Het ligt ook niet ver van de Deutsches Weintor, ook zeker een bezoek waard.

De Duitse Wijnroute is net zo mooi om te rijden als de route aan de Franse zijde. Het landschap deed me een klein beetje denken aan Toscane. Typisch langs de Wijnroute zijn niet alleen de wijngaarden zo ver als het oog kan zien maar ook de kilometerslange amandelboom-lanen die de lucht langs de horizon roze kleuren in de lente. Er worden vele evenementen en wandelingen georganiseerd tijdens de “amandelbloesem”.

Talloze wandelmogelijkheden, overheerlijke cuisine en mooie dorpen werkten als een magneet en dus verbleven we een aantal zeer ontspannende dagen op een motorhomeplaats in Klingenmünster. Deze is gratis en biedt elektriciteit en afval-loos faciliteiten tegen een kleine vergoeding. 

Een bezoek aan de ruïnes van Landek maakten een eind aan onze Elzas en wijnroute tour voordat de Sun Living S 70SP ons veilig thuis bracht. En zoals we allemaal weten, na de vakantie betekent voor de volgende vakantie, dus onze volgende trip ligt al in de week.

Volg Julia op Instagram