Terug
08.12.2023

Een herfstweekend in Franken – met de motorhome een rondje dichtbij huis.

Eind oktober liet de herfst zich weer van zijn beste kant zien: zonneschijn, aangename temperaturen en felle kleuren lokten ons ook dit weekend weer achter het stuur van onze Sun Living S 70SP. 

Eind oktober liet de herfst zich weer van zijn beste kant zien: zonneschijn, aangename temperaturen en felle kleuren lokten ons ook dit weekend weer achter het stuur van onze Sun Living S 70SP

Zoals we allemaal weten hoef je niet altijd ver weg te gaan, de goede dingen zijn vaak zo dichtbij en dus maakten we deze keer een korte trip door Franken en het Beierse Zwaben. 

Vanuit de buurt van Neurenberg bereikten we op vrijdagavond het stadje Wolframs-Eschenbach in minder dan een uur rijden. Het stadje ligt in het district Ansbach, niet ver van het Frankische merengebied en maakt deel uit van de metropoolregio Neurenberg. Het is genoemd naar de gelijknamige Parzival-dichter Wolfram Eschenbach.

Een werkelijk uitzonderlijk mooie motorhomeplaats aan de rand van het dorp biedt precies wat motorhomereizigers altijd willen: een groene, rustige ligging aan de rand van het dorp, zeer verzorgde, individueel afgescheiden staanplaatsen met stroomaansluiting, aan- en afvoer, zeer schone douche- en toiletvoorzieningen, wasmachine en droger op het terrein en geweldige wandelmogelijkheden met de honden direct vanaf de staanplaats. En ook aan leuke details zoals een muntautomaat is hier gedacht. De prijs van 8 euro voor 24 uur is meer dan redelijk, dus we raden de kampeerplaats absoluut aan en zouden altijd weer terugkomen. 

Ik kan ook een gezellige en zeer smakelijke avondmaaltijd in het restaurant "Alte Vogtei" van harte aanbevelen.

Motorhomeplaats in het zonnetje
Wolframs-Eschenbach
De kathedraal in Dinkelsbühl

Op zaterdagochtend reisden we door naar Dinkelsbühl, op slechts 40 minuten rijden. Dinkelsbühl is meermaals uitgeroepen tot "mooiste oude stad van Duitsland", en terecht. De stad ligt aan de "Romantische Straße" en verwelkomt het hele jaar door veel (internationale) bezoekers. Geen wonder, want de kronkelende steegjes, geplaveide pleinen, talloze prachtige vakwerkhuizen en de indrukwekkende kathedraal bieden vele hoogtepunten tijdens een wandeling door de stad. Langs de bijna volledig bewaard gebleven muur, waar torens en poorten elkaar met korte tussenpozen opvolgen, langs de grachten of aan de oevers van de Wörnitz, waan je je bijna terug in een sprookjeswereld of zelfs de middeleeuwen. 

Wat kampeerplaatsen betreft, biedt Dinkelsbühl twee opties dicht bij het stadscentrum, die beide altijd druk zijn en vaak volgeboekt. Het is daarom aan te raden om er vroeg bij te zijn. Omdat we niet in Dinkelsbühl wilden overnachten, kozen we voor parkeerterrein P2a aan de Mönchsrother Strasse. Je kunt daar ook per uur parkeren, wat ideaal is voor een wandeling door de stad.

Op zaterdagavond reisden we door naar Nördlingen, ongeveer 30 km verder langs de Romantische Straße. Nördlingen biedt een centraal gelegen maar wat karige motorhomeplaats aan de rand van de stadsmuur. Elektriciteit en openbare toiletten zijn aanwezig, maar de staanplaats is niet echt "mooi". Aan de andere kant heeft Nördlingen echt veel te bieden. Je kunt bijvoorbeeld langs de hele stadsmuur rond Nördlingen lopen. Het is de enige stadsmuur in Duitsland met volledig bewaard gebleven, toegankelijke en overdekte kantelen. Hij omringt de hele middeleeuwse oude stad en is bijna 3 kilometer lang. De stadsmuur bevat ook vijf poorten met vier poorttorens, elf andere torens en twee bastions. 

Een wandeling door de steegjes van de charmante oude stad, een bezoek aan de Sint-Joriskerk en de 90 meter hoge kerktoren, die door de plaatselijke bevolking "Daniël" wordt genoemd, is ook de moeite waard. Vanaf de kerktoren heb je een geweldig uitzicht over de daken van Nördlingen en het Geopark Ries. Je kunt vanaf deze hoogte ook gemakkelijk de ronde vorm van de oude stad herkennen.

Zo mooi is de herfst
Wandelen met de honden
Uitzicht op de stad

Om ons weekend af te ronden, reden we op zondag naar het Geopark Ries om te wandelen. Een korte achtergrond: ongeveer 14,6 miljoen jaar geleden sloeg een meteoriet in op Donau-Ries en liet een bijna ronde krater achter met een diameter van ongeveer 22 kilometer. Vandaag de dag is dit een van de best bewaarde kraters van deze grootte ter wereld en staat het bekend als het Ries Geopark. 

Wij kozen voor de Bockberg rondwandeling vanaf Schloss Harburg. Er is een extra parkeerplaats voor motorhomes direct naast het kasteel. De rondwandeling is ongeveer 11 kilometer lang en voert door afwisselend terrein met een geweldig uitzicht, want vanaf de Bockberg kun je tot ver in de Ries kijken, over het dal van de Wörnitz en tot aan Donauwörth. De Bockberg ligt aan de zuidoostelijke rand van de Ries-krater en is met 562 meter een van de hoogste hoogten in Noord-Zwaben.

De herfst liet zich ook van zijn beste kant zien tijdens de wandeling en we konden de uitzonderlijk korte reis naar huis ontspannen en tevreden maken. 

Voor meer avonturen en verslagen over kamperen met honden in een Sun Living S 70SP, volg me op Instagram @julia_and_12_paws