Terug
12.05.2023

Testvakantie met de S 72DL

Na jaren met de caravan te hebben gekampeerd begint het idee te ontstaan om wellicht over te stappen op een camper. Maar ja, hoe anders is dat nu eigenlijk? De gelegenheid doet zich voor om met een Sun Living S 72DL op pad te gaan. Het begin van een testvakantie met het hele gezin.

We gaan al heel lang met een caravan op vakantie met onze twee kinderen, inmiddels 14 en 16 jaar oud. We hebben een Bürstner van inmiddels 27 jaar oud en een Unico voortent met extra luifel. Als we op doorreis zijn, gebruiken we een kleine luifel. 

We zijn nu voor het eerst met een camper op vakantie geweest. Dat is even wennen, omdat de voorbereiding ook anders is. Bij een caravanvakantie zetten we onze caravan naast het huis. We weten wat er al in zit en kunnen dan alles wat we verder mee willen nemen, rustig in de caravan laden. Omdat we nu voor het eerst met een camper weggingen, hebben we vooraf toch even de dealer bezocht om te kijken hoe de camper eruit ziet en wat er allemaal aan inventaris bij zit. Zo konden we thuis alles bij elkaar zoeken en klaar zetten.

De eerste indruk van de camper is goed. Een mooie, ruime camper met veel kastruimte, twee lengtebedden achterin en een hefbed, de Sun Living S 72DL. Alles ziet er degelijk en goed verzorgd uit. Het badkamertje is op zich handig ingericht met een wegklapbare wastafel. Er is een complete doucheruimte met douchescherm aanwezig om af te schermen van het toilet. Dat hebben we niet in onze caravan.

We vragen ons wel af hoe vaak zo’n doucheruimte wordt gebruikt door camperaars. Wat ons betreft hoeft het niet zo. Een aansluiting voor een buitendouche lijkt ons voldoende voor het geval je ergens vrij kampeert (bv in Scandinavië). Het douchescherm ziet er ook wat kwetsbaar uit en het is even puzzelen voordat we snappen hoe het dicht gaat. 

Ook missen we een prullenbakje aan de toegangsdeur, wat we bij andere campers wel hebben gezien. Wat we zelf erg handig vinden, is het kastje onder de zitplaats bij de deur. Hier kan je prima een paar schoenen of instappers kwijt, zodat deze niet in de weg staan bij de deur. Verder is de eerste indruk prima en gaan we ervaren hoe het in het gebruik gaat.

S 72DL met enkele bedden achterin en hefbed boven de zitgroep.

De rit naar Zuid Limburg verliep soepel. In een camper rijden is eigenlijk heel makkelijk. Het rijdt soepel, schakelen gaat makkelijk en met de spiegels kan je goed zien waar de andere verkeersdeelnemers zich bevinden. Het rijdt in die zin makkelijker dan met de caravan. Wat met deze camper een beetje vreemd is, is dat je de twee passagiersbankjes moet ombouwen voor het rijden. Dat levert dan ook weer extra kussens op die je ergens een plek moet geven. Bij andere modellen hebben we gezien dat het ook anders kan en het zitgedeelte gewoon hetzelfde blijft. 

Het handige van een camper is dat alles een vaste plek heeft. Eenmaal op de plaats van bestemming ben je snel klaar en dat is natuurlijk een groot voordeel. Even de voorwielen op de blokken rijden om hem waterpas te zetten, stroom aansluiten en klaar! Bij de caravan moeten we altijd eerst allerlei spullen uit de caravan zelf halen, pootjes uitdraaien, voortent of luifel eraan zetten, nog een aantal zaken herindelen en dan pas is het klaar. Afhankelijk van wel of geen voortent is dat aardig wat werk extra. Als je een paar weken op één plek blijft staan is het handig, want dan heb je natuurlijk wel extra leefruimte.

Voor de eerste nacht hebben we een camperplaats uitgezocht. Bewust om ook die ervaring op te doen. Er stonden 8 campers en de prijs voor 1 nacht was incl. stroom slechts € 15,00. Eigenlijk was er alles wat je nodig hebt. Het inparkeren met de camper ging prima. Een onmisbaar hulpmiddel daarbij is wel de achteruitrijd camera. Wat is dat handig zeg! En toen gingen we echt ervaren hoe het is om in een camper te verblijven en te overnachten. De zitgroep is gezellig en de tafel makkelijk inklapbaar en draaibaar. De keuken is praktisch ingericht met heel fijn drie gaspitten naast elkaar. De koelkast met vriesvak is echt een grote verbetering t.o.v. het kleine koelkastje in onze caravan. Ook de keukenkraan werkt veel beter dan we gewend zijn. Het is met vier personen wel even zoeken hoe we in de camper met en om elkaar bewegen. De ruimte tussen de keuken en het toilet is erg smal. Daar kan je elkaar bijna niet passeren. Dat wordt nog wat lastiger als het hefbed omlaag gaat. Dan moet je echt op elkaar wachten. Een caravan is natuurlijk niet veel ruimer, maar dan heb je een voortent en de kinderen slapen in een bijzettent.

Mooi plekje in de avondzon.
De "face-to-face" zitgroep.
Slaapkamer with a view ...

Het is dus vooral even leren hoe we daar mee om kunnen gaan. Daartegenover staat wel het gemak van 4 goede slaapplaatsen. De twee lengtebedden achterin zijn prima en liggen goed. De bediening van het licht zit bij het voeteneind en dat is wel gek. Het was fijner geweest als bij elk bed een apart te bedienen lampje was geweest. Ook vinden we de plaatsen van de stopcontacten niet altijd handig. Op het hefbed pasten de kinderen prima met een goed te bedienen lampje. Na het slapen het hefbed weer omhoog en de ruimte is weer terug.

De tweede dag wandelden we een stukje Pieterpad. We parkeerden de camper op een openbare parkeerplaats, waar de vakken natuurlijk veel te klein zijn. Het was dus wel even manoeuvreren, maar dat lukte prima. De tweede en derde nacht hebben we op een kleine camping gestaan. Op de wat krappe campingplaats moesten we een paar keer steken om de toch wel royale camper op de plek te krijgen, maar zoals eerder gezegd, met de spiegels en camera was dat prima te doen. Zo langzamerhand beginnen we te wennen aan de ruimte en opbergmogelijkheden. We kunnen alles vinden en er ontstaat een ritme.

Tijdens het eten, buiten voor de camper, een eerste tussenevaluatie met het gezin. We zijn het er over eens dat we hier wel aan kunnen wennen. Een camper biedt echt veel gemak in rijden en gebruik. Je hebt alles bij je en het voelt ook echt als ons huisje op wielen. We dromen al een beetje van een mooie rondreis in Noorwegen bijvoorbeeld. 

We hebben na het verlaten van de camping de camper op een parkeerplaats gezet en zijn gaan wandelen naar de volgende camping. Via OV de camper weer opgehaald en een mooi plekje opgezocht op een boerencamping. Weer het gemak mogen ervaren van aankomen, waterpas zetten, stekker aansluiten en klaar. Dat is toch echt wel vakantie vieren hoor. Gewoon gelijk genieten. Nu ook maar even de luifel uitgeprobeerd en dat bleek erg makkelijk te doen. Na de mooie zonsondergang lekker naar binnen in de behaaglijke camper. Nog wel een klein ongemak ontdekt en dat is het ontbreken van een lampje in de berging. Dat zou wel makkelijk geweest zijn. Het zijn kleine dingen en misschien ook wel persoonlijke voorkeuren. De positieve ervaring blijft overheersen.

Genoeg ruimte in de keuken.
Onze plek op de camping.

Ook op een “gewone” campingdag is de camper een fijn kampeermiddel. En toen kwam natuurlijk dat moment dat iedereen als eerste nadeel noemt bij een camper: Het doen van boodschappen. We konden natuurlijk met de camper boodschappen doen en dat had vrij eenvoudig gekund, maar we hadden ook een fiets mee en we hoefden niet met z’n vieren boodschappen te doen. We kozen er dus voor, dat één van ons met de fiets boodschappen ging doen en dat ging prima. Deze camper heeft een redelijk grote garage/berging. Daar kan dus van alles in. Het wordt ook snel een rommeltje, juist omdat er ruimte is. Bij een eigen camper zouden we dat efficiënt willen indelen met kratten of een ladekast of iets dergelijks, zodat ook daar alles een vaste plek heeft.

Donderdag was onze laatste wandeldag. Het laatste stuk Pieterpad, dat we vanaf de camping konden lopen naar de St. Pietersberg in Maastricht. We waren die dag niet veel bij de camper en dus weinig nieuwe ervaringen. Toch wel fijn, dat we na een lange dag wandelen en lekker uit eten weer terug kunnen keren naar de inmiddels vertrouwde camper.

De volgende dag werd weer een reisdag richting de laatste camping vlak bij huis. Het inpakken ging vlot en soepel maar de rit werd door alle files een lange rit. Ook dan is de camper wonderwel comfortabel. Vier uur in een gewone auto zitten is toch wel lang en dan ga ik ook meestal wel een paar keer verzitten. Nu hadden we toch meer een gevoel van comfort, doordat de kinderen gewoon een spelletje konden doen en de stoelen lekker comfortabel bleven.

Onderweg was het best slecht weer en dan merk je ook het voordeel van wat hoger zitten. Het rijdt rustiger door een beter overzicht. Sowieso veel rustiger dan een auto met caravan.

Als we met z’n vieren weg zijn, rijdt vader eigenlijk altijd. Op de laatste camperdag, rijdt ook moeder een stuk. Om ervaring op te doen. En die ervaring was ook positief. Het was in het begin een beetje wennen met schakelen en de grootte van de wagen, maar eigenlijk rijdt het heel erg makkelijk. 

Aankomst op de camping.
Tijd voor elkaar.

Thuis hebben we de camper leeg gehaald en van binnen schoon gemaakt. Ook dat blijkt dan erg vlot te gaan, wat niet onbelangrijk is. In twee uur tijd was alles gedaan en was de camper weer spik en span. Met enige weemoed brachten we de camper terug naar de dealer. Het was in een week tijd toch een beetje “onze camper” geworden. Bij de dealer nog uitgebreid gesproken over de verschillende mogelijkheden van alle modellen campers. 

We laten het even bezinken, maar gaan er serieus over nadenken. Even goed afwegen wat voor ons het beste model is. Je koopt een camper voor lange tijd en eigenlijk wil je het dan in één keer goed doen. Dat vraagt dus nog even wat bedenktijd. Deze week heeft ons wel duidelijk gemaakt dat een camper een fantastisch kampeermiddel is. Makkelijk bij het verplaatsen en comfortabel in gebruik. Het nodigt echt uit om vaak op pad te gaan en Nederland of andere delen van Europa verder te gaan verkennen.

Familie Brandt.