Terug
10.07.2023

V 60SP TentTop versus S 72DL.

Buscamper versus camper. Met Pasen genoten we van een lang weekend in Duitsland met als onderkomen de halfintegrale S 72DL. Voor een weekendje Heythuysen/Leveroy hebben we de V 60SP TentTop buscamper tot onze beschikking. Wat merken we van het verschil in afmeting? En moet die schuifdeur echt altijd zo hard worden dichtgedaan? We testen het zelf.

We halen de Buscamper een dag voor vertrek op zodat we deze bij huis kunnen inpakken. Het model is 6 m. lang en past bijna in een parkeervak. Niemand die er last van hoeft te hebben. Een goed begin. Onze vorige trip was begin april, toen was het nog wat fris. Welke kleding neem je mee? Nu is het volop zomer, de dikke truien kunnen thuisblijven. We houden dan ook kastruimte over! De koelkast is een stuk kleiner dan in de halfintegraal echter groot genoeg voor 4 dagen proviand. Het keukenblok heeft 3 enorme lades. Twee worden ingenomen door pannen, bestek en allerlei ander keukengerei, de derde is helemaal leeg. Dat wordt onze voorraadlade. Praktisch verdeeld in twee vakken. Bij terugkomst blijkt dat we nog slechts een vak in gebruik hebben. 

Vrijdagochtend vertrekken we richting camping Scheyvenhof in Heythuysen. Daar hebben we een plek gereserveerd voor de komende drie nachten. Het is slechts 148 km rijden maar toch plannen we een tussenstop. Gewoon omdat het kan. Bij Empel verlaten we de snelweg en rijden we richting de oever van de Maas. Gek genoeg zouden we dit met de auto nooit doen. Dan cross je in een keer door naar de plaats van bestemming. Dit maakt het reizen met een (bus)camper vanaf het eerste moment al een ontspannen beleving.

Sun Living bij de Maas
Genieten van het mooie landschap
V 60SP

Ons doel dit weekend is de modelvliegshow in het nabij gelegen Leveroy. Op zaterdag en zondag worden daar demonstraties gegeven. Omdat we daar met de buscamper naartoe willen, besluiten we voordat we naar de camping gaan, eerst even naar de vliegclub te rijden. Om te zien, of we daar wel kunnen staan in het weekend. En wat blijkt? Er wordt al druk gevlogen. We zetten de V 60SP “aan de baan”, klappen de stoelen uit en genieten van het schouwspel. Even een broodje maken? Geen probleem, de keuken is dichtbij. Evenals je eigen toilet. Ideaal! Mijn man bouwt en vliegt zelf modelvliegtuigen en wil hier eigenlijk niet meer weg 😊.

De route is in ieder geval goed aangegeven.
Vanuit de V 60SP direct zicht op de baan.
Er wordt in duo's gevlogen.
Turbinemodellen met Top Gun-muziek
Stuntvliegers en allemaal zelf gebouwd

Aan het eind van de middag rijden we naar de camping waar we een plek mogen uitzoeken. Er kunnen hier 28 kampeermiddelen staan, er zijn er slechts 6. We kiezen, naar onze mening, het mooiste plekje. Met wijds uitzicht.

Veel ruimte en rust op de camping dit weekend.

Tijd om te koken. De buscamper heeft een 2-pits gasstel. Daar hebben we met het bedenken van de maaltijd wel rekening mee gehouden. We eten pasta. Toegegeven, het werkblad is vrij klein, zeker als de pannen al op het vuur staan. Het extra tafelblad, dat je onder het grote blad vandaan kunt draaien, biedt dan uitkomst. En met het uitzicht dat we hebben, is binnen koken echt een plezier.

Het draaibare gedeelte van het tafelblad is een uitkomst.
Koken met uitzicht.
Indeling V 60SP TentTop

Het sanitair op de camping was zeer netjes en vooral schoon. In de buscamper hebben we de douche dan ook niet gebruikt (dat geldt overigens ook voor de douche in de camper). Het toilet wel. Dat blijft toch handig om dicht bij te hebben. De V 60SP TentTop beschikt over vier slaapplaatsen. Twee achterin, in het tweepersoons dwarsbed en twee bovenop, in de TentTop. Wij zijn maar met z’n tweeën en hebben de TentTop niet gebruikt. Dit model is ook zonder TentTop beschikbaar. Waar nu de opening naar de TentTop zit, is dan een dakluik geplaatst. Dat lijkt ons, voor ons, een betere oplossing omdat het voorin in verhouding erg snel donker is.

Als we op de laatste dag aan het ontbijt zitten, komen we tot de conclusie dat we net zo makkelijk op pad kunnen met deze buscamper als met de halfintegraal. Die extra ruimte die de S 72DL biedt, hoeft voor ons niet per sé. Het gemak van het parkeren zagen we niet alleen voor het huis, maar ook bij de vliegclub waar het in het weekend een stuk drukker was dan vrijdagmiddag. Toilet, koelkast, keuken, rustplek, dat bieden de modellen allebei. Het gemak van het meenemen zit wat ons betreft in de compacte afmetingen van de buscamper. Die zijn voor ons ruim voldoende. Dat is natuurlijk onze persoonlijke ervaring. Iedereen moet die keuze voor zichzelf bepalen.

De deur met softclose is ook echt geluidarm te sluiten.

De test met de schuifdeur. Een veel gehoorde klacht is dat “die deuren toch altijd zo hard sluiten dat de hele camping ervan wakker schrikt”. Deze camper heeft een schuifdeur met softclose. De deur was prima te sluiten zonder dat je je hoeft te schamen over het geluid. Dankzij de softclose “trekt” de deur zichzelf aan als hij goed in de vergrendeling valt. Met een harde duw dichtgooien is helemaal niet nodig.

Tot slot een persoonlijk hoogtepunt … het uitzicht vanuit de dinette naar buiten. De schuifdeur open geeft zo’n intens gevoel van ruimte en vrijheid. Daar kan de camper voor ons niet tegenop.