Terug
20.10.2020

Vakantie met de camper brengt ons dichter bij elkaar

Alles ingepakt voor een week op vakantie met Sun Living camper.

Er zijn families, er zijn grote families en wij zijn er. 2many4granny is een samengesteld gezin van 7 met kinderen in de leeftijd van 2 tot 13 jaar. Zo'n groot gemengd gezin is leuk, maar geeft ook de nodige uitdagingen. Bijvoorbeeld het synchroniseren van ieders agenda. We houden allemaal van structuur en omdat reizen een prioriteit in ons leven is, vinden we altijd tijd voor een korte of langere vakantie. Sinds COVID-19 ons aan de grond gehouden heeft, moesten we op zoek naar een alternatief voor een vliegvakantie Dankzij mooie herinneringen met campers uit het verleden, besloten we het wederom te gaan proberen.

Tevreden gebruikers van een Sun Living camper

We besloten een Sun Living alkoof te huren (alweer de 3e keer), om precies te zijn de A 70DK. Deze beschikt niet alleen over 7 slaapplaatsen en 6 goedgekeurde zitplaatsen maar ook een uitermate comfortabele uitrusting waaronder automaat en cruise control. Puur plezier tijdens het rijden!

Na diverse teleurstellingen in geboekte appartementen of overvolle hotels, was een vakantie met een camper een logische stap; je bent vrij om te gaan en staan waar je maar wilt, wanneer je wilt. Vrijheid is mijns inziens het grote voordeel van op vakantie met de camper. Een ander groot voordeel is het meenemen van je bagage, een echte uitdaging als je met 5 kids op pad gaat. De spullen in je camper liggen altijd binnen handbereik, zo handig. Zelfs op pad met een 2-jarige vormt geen enkele uitdaging. Waterkoker, speelgoed, kleding en luiers .. Daarnaast is het huren van een camper voor een gezin met 7 personen stukken goedkoper dan op vakantie in een apartement of hotel. Zelfs wanneer ik tol, brandstof en de huurprijs bij elkaar optel!

Genoeg ruimte in de toiletruimte

Zodra we besloten tot een campervakantie, zochten we een bestemming die voor iedereen leuk is. Het werd Toscane. Dichtbij Slovenië, mooie natuur, veel cultuur en geschiedenis, een mild mediterraans klimaat en vooral lekker eten. 

Uiteindelijk gingen 4 van de 5 kids mee op vakantie. De 5e wilde niets missen van school (??!). Met 3 kinderen onder 6 jaar organiseerden we de reis rondom hen. De route werd zo gepland dat de langere stukken overdag tijdens de middagslaapjes gereden werden. Hierdoor werd het voor de allerkleinsten geen vervelende lange rit. Als moeder van kleine kinderen, koester ik het gezinsleven. Ik streef ernaar onze gezamenlijke tijd plezierig, gevarieerd en memorabel te maken. Na de geboorte van onze eerste, zijn we naar voormalig Joegoslavië geweest. Daarvoor al ondernamen we langere weekend trips met zijn kinderen, o.a. naar Italië, Oostenrijk en Duitsland.

We trokken 5 dagen uit voor onze reis (van woensdagmiddag tot zondagavond) met 2 langere ritten, op de eerste en de laatste dag. Op de andere dagen reden we niet meer dan 150 km per dag.

Voorpret voor onze trip naar Toscane

Aangezien je heel veel reis informatie kunt vinden over Toscane, vat ik kort onze reis samen en concentreer ik me meer op het reizen met de camper. Onze reis begon in onze woonplaatsDomžale vanwaar we naar San Marino reden. Op dag 2 staken we de Apenijnen over en bezochten we Arezzo en Sienna met een vervolg naar de kust op dag 3. Voordat we Rosignano Solvay bereikten, stopten we nog in San Gimignano en Volterra. De 4e dag bezochten we het mooie Pisa en vonden we een perfecte kampeerplaats in Florence. De historische bezienswaardigheden en het bruisen van de stad deden ons versteld staan op dag 5, wauw! Helaas moesten we wel weer terug naar huis in Domžale. Meer dan 1.500 km gereden en nog geen € 800 uitgegeven aan campings, brandstof, tol, eten en restaurants ... een zeer betaalbare vakantie voor een groot gezin zoals het onze.

Ik vind het ook fijn om iedere keer weer te merken dat het reizen in de camper ons dichter bij elkaar brengt. Ontsnappen naar een eigen kamer kan niet en dus kletsen we meer, spelen we meer spelletjes samen, in ons eigen reis-coconnetje. Iedereen die het meest belangrijk voor je is, is heerlijk dichtbij.

De kinderen vermaken zich prima tijdens het rijden

Ons gezin is behoorlijk spontaan en flexibel. Pas een paar dagen van te voren bepalen we ons reisdoel en de overnachtingsplek afhankelijk van het weer en nu ook COVID. De cijfers laten zien dat er tijdens deze lastige COVID periode meer campers en caravans verkocht zijn. Meer mensen ruilen op dit moment de vliegvakanties in voor een vrije, onafhankelijke kampeerreis. In tegenstelling tot onze Ford Galaxy, biedt de Sun Living camper meer ruimte voor fietsen, wandelwagentjes en kinderspeelgoed. Zaken die we, als we met de auto zouden gaan, moeten huren. 

Toiletkast in de toilet/doucheruimte

Om met een groot gezin in een camper te reizen moet je naar mijn mening wel een beetje georganiseerd en opgeruimd zijn, anders wordt het al snel een bende binnen. Zo nemen wij altijd een kleine stofzuiger mee voor kruimels, stof en zand. Gedragen kleding gaat in een plastic box in de garage zodat je binnen geen geurtjes hebt. Ik maak vooraf altijd pakketjes van de schone kleding. Alles per dag, op naam. Dan weet iedereen wat hij of zij die dag draagt en blijft de rest netjes in de kastjes liggen. Ik sorteer het zelfs al op kleur ;-).

Het is belangrijk dat de camper is voorzien van horren en Isofix voor de kleinsten, evenals een goede airconditioning, verwarming en achteruitrijsensoren voor diegenen die nog niet zo vaak met een camper gereden hebben. In druk verkeer is het soms lastig manouvreren en schaaf je makkelijk tegen een ander voertuig.

Heel handig is de garage achterin de camper. Deze is zelfs van binnenuit toegankelijk. Ik zet de wasmand erachter en de vuile was verdwijnt zo gemakkelijk uit het zicht. Van buitenaf kan de garage aan zowel de linker- als de rechterkant geopend worden. Hij haalt de tafel en stoelen eruit en ik pak de kinderfietsen aan de andere kant.

Ik houd niet van koken en mijn man ook niet. Dus voordat we op reis gaan bepalen we wat we tijdens de vakantie gaan eten, nemen dat mee en niets meer dan dat. Geen verrassingen onderweg, we hoeven nauwelijks boodschappen te doen, alles in plastic boxen in de garage of in de koelkast indien nodig. Die heeft in deze Sun Living een inhoud van 142 liter met apart vriesvak, heel handig als je met een groot gezin op pad bent.

Tijdens de vakantie, vereenvoudigen we ons leven en we maken ons slechts druk om 3 zaken: waar gaan we slapen, wat gaan we eten en waar kunnen we naar het toilet. Als je met een camper reist maakt een goede voorbereiding het verschil; weten waar campings en camperplaatsen liggen langs je route zorgt voor een stress-vrije vakantie. Van te voren bepaalden we onze overnachtingsplaatsen. En ook al veranderden onze plannen overdag, de overnachtingsplek bleef hetzelfde. Als je dit principe volgt, gaat het altijd goed. 
Onze Sun Living was uitgerust met een toilet/doucheruimte en keuken met grote koelkast, we konden ons dus heel goed redden waar we ook waren. 

We konden onze spullen prima kwijt in de vele kastjes
Het alkoof-bed vormt een groot avontuur voor ze!

Ik ben ervan overtuigd dat er wel meer dan 100 fantastische campers bestaan die misschien wel beter zijn dan onze favoriet, maar het lot besliste jaren geleden dat we onze eerste camperreis met een Sun Living maakten en dus zijn we eraan gewenst. En omdat er veel en fijne slaapplaatsen zijn, voelen we ons goed in deze campers. Waarom? Boven de cabine is een soort "zolder" die niet hoeft te worden voorbereid omdat het altijd klaar is voor gebruik. Als we ergens stoppen en de kinderen moeten rusten, leggen we ze daar, in het alkoof-bed. Er is verlichting, een veiligheidsnet dat voorkomt dat ze eruit vallen en een ladder zodat ze makkelijk naar boven en naar beneden kunnen. 

Mijn man Miha en ik zijn beide nogal lang. Maar we klagen niet als het om de bedden gaat. Deze zijn 2,10 m. dus ruimte genoeg. Als niet alle kinderen meegaan, kan ik het onderste stapelbed opklappen waardoor we nog meer bagageruimte hebben. Kortom, aan ruimte geen gebrek. De binnenhoogte is ook fijn, ook 2,10 m. 

Ladder naar het alkoof-bed

Sinds we een eigen bedrijf hebben, hebben we van familie-tijd een prioriteit gemaakt. De Sun Living gaf ons ruimte om weer met elkaar in contact te komen, liedjes te zingen, spelletjes te spelen, te lachen, zonder interrupties van buitenaf. Tijdens de reis hoefden we nergens uit of in te pakken, iets wat we met een hotel-reis wel vaak hebben, waardoor we nog meer van onze vrije tijd met elkaar konden genieten.

Het prachtige exterieur ontwerp herken je al op grote afstand

Persoonlijk denk ik dat Sun Living campers gemaakt zijn voor jeugdige reizigers. Omdat ze in een lagere prijscategorie vallen, zijn ze beter bereikbaar voor jonge gezinnen. Deze campers staan bol van eenvoudige maar kwalitatieve oplossingen die het reizen comfortabel maken. Ze zijn robuust gebouwd en lijden niet snel onder het gebruik met 5 kids. 

We zijn spontaan als het gaat om kleine dingen, maar de basis van de reis bepalen we graag voordat we vertrekken: waar gaan we heen, hoe lang en wat willen we absoluut zien. Maar we laten ook zaken aan het toeval van het weer en ons gevoel over en maken een alternatieve lijst met bezienswaardigheden die we wel of niet gaan bezoeken.
We gaan altijd op reis met een plan en een goed doordacht aantal koffers, nemen bordspellen, muziek, reisdocumenten en boeken mee en indien nodig medicijnen en films.
Lonely Planet is onze trouwe reisgenoot. Ook al is alles online te vinden, ik lees nog altijd graag echte boeken en kijk vaak naar reis documentaires. 
We gebruiken camperplaatsen die vaak gratis zijn of weinig kosten (tussen € 10 en € 30 per nacht). We vinden ze bijvoorbeeld op campercontact.com. Campings vinden we op www.avtokampi.si, www.campingeurope.com en www.amzs.si/na-poti/kampi. Uiteraard zorgen we altijd voor een goede reisverzekering. 

 De "Ikea" stijl en "Skoda" eenvoud karakteriseren Sun Living. Die benadering past goed bij ons als mens: het ontbrak ons tijdens de reis aan niets en we hadden echt het thuis-gevoel, onderweg. Deze vakantie was zelfs meer naar tevredenheid dan we gedacht hadden. We denken daarom nu al aan onze volgende reis: Op naar Griekenland!

 

Volg 2many4granny hier:

Facebook

Instagram

Website

YouTube